Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Církve versus Čapí hnízdo

Ve slušných společnostech nebývá zvykem, aby předseda jedné koaliční strany napadl veřejně předsedu jiné koaliční strany. Co si o tom myslet?

Na jedné straně se ozývá požadavek potrestat pokutou či jiným trestem Andreje Babiše za to, že „si“ nechal vyplatit dotaci Evropské unie ve výši 50 milionů korun pro malé firmy, požadavek hojně podporovaný katolickými kruhy v čele s předsedou lidovců panem Bělobrádkem. Na straně druhé se objevil požadavek, který pan Babiš vytáhl jako protiútok, požadavek na zdanění církevního majetku.

         Církve si vydupaly restituce „svého“ majetku jako jediné instituce, ostatní restituce vracely majetek pouze fyzickým osobám. Nechme stranou morální hledisko, které by především katolická církev, jako největší „vlastník“ měla u svých požadavků respektovat, nechme stranou očividný rozpor, kdy převedení obrovského majetku „Náboženského fondu“ zřízeného Josefem II. do rukou dnešní katolické církve naprosto odporuje původnímu úmyslu Josefa II. majetek církvi odebrat. Požadavkem je aby církve musely zaplatit daň ze všech nemovitostí i z movitých věcí, které na základě restitucí bezúplatně dostaly či dostanou. Církve by měly přijít i osvobození od daně z příjmů u finančních kompenzací za nevydávaný majetek, které mají činit ve třiceti splátkách 59 miliard korun zhodnocených o inflaci. Mezi požadavky patří i zrušení osvobození od daně z příjmů pro příspěvek na platy duchovních, který se stát zavázal platit církvím ještě 17 let, a který stejně jako dosud bude činit každoročně 1,5 miliardy Kč. Po čtyřech letech se má postupně snižovat až do roku 2030, kdy má dojít k úplné majetkové odluce církve od státu. Církve by měly přijít o status veřejně prospěšného poplatníka. Církve by také měly mít povinnost platit daň z pozemků a nemovitostí tak, jako je platí všichni ostatní. Dosud se z církevních staveb pro vykonávání náboženských obřadů a výkon duchovní správy a z přilehlých pozemků daň z nemovitostí neplatila. Všechny tyto požadavky jsou oprávněné, jsou logické a spravedlivé. V současné době se jejich naléhavost ještě zvyšuje při pomyšlení, že těchto výhod může u nás – v zemi náboženské svobody využívat i islámská církev.

Kauza „Čapí hnízdo“ je pozoruhodná svou intenzitou spravedlivého rozhořčení velké části národa. Co se vlastně stalo.

Před osmi lety Agrofert převedl svou čerstvě založenou Farmu Čapí hnízdo na neznámého majitele a odstřihl se od ní. Díky tomu mohla úspěšně zažádat o 50milionovou dotaci z balíku určeného malým firmám. Pod Babišova křídla se Čapí hnízdo vrátilo po pěti letech - tedy hned, jak to z hlediska dotačních podmínek bylo možné. Fakt, že dotaci na Babišův projekt získala formálně samostatná, ale na něj napojená firma, není novinkou. Poprvé na to upozornil už v roce 2009 časopis Týden v článku, který popisoval podobné sporné cesty k dotacím. Podruhé příběh popsal podrobně časopis Ekonom o rok později. Podobných případů v jiných firmách se stalo několik desítek, pokud se jimi někdo zabýval pak vždy s výsledkem, že se jednalo o manažerské rozhodnutí a nebylo možné dopředu předpokládat, jak dopadne. Podnikatelé vždy volí řešení, které je pro firmu nejvýhodnější. Zatím vždy se vycházelo z faktu, že zákon nebyl porušen a všechny lhůty – v tomto případě pět let – byly dodrženy. A pokud jde o údajné zneužití funkce ministra financí – pan Babiš jím před osmi lety nebyl a ani o to neuvažoval.

Případ je vyšetřován Policií ČR a Evropským úřadem pro boj proti podvodům – European Anti-Fraud Office, což je naprosto v pořádku, a dokud nebudou oznámeny výsledky vyšetřování a dokud nebude pan Babiš odsouzen, není možné na něj nahlížet jako na viníka. Jelikož však na pana Babiše už neútočí jen bulvární pisálkové, nebo neúspěšné politici, ale napadá jej i koaliční partner, je třeba se vážně zeptat Qui bono?

Autor: Ivan Kazimour | sobota 26.3.2016 0:46 | karma článku: 25,70 | přečteno: 942x
  • Další články autora

Ivan Kazimour

Výročí

V těchto dnech si připomínáme 25. výročí od dne, kdy byla Česká republika přijata do Severoatlantického paktu, tedy NATO. Neměli bychom ale zapomenout na 30. výročí podepsání tzv. Budapešťského m

13.3.2024 v 0:30 | Karma: 10,79 | Přečteno: 193x | Diskuse| Politika

Ivan Kazimour

Zavedení vojenské služby

V současné době se v souvislosti s možným rozšířením ukrajinského válečného konfliktu na území východní Evropy stále častěji mluví o možnosti znovuzavedení povinné vojenské služby. Je to potřeba a je to reálné?

26.2.2024 v 14:07 | Karma: 14,00 | Přečteno: 496x | Diskuse| Společnost

Ivan Kazimour

Dovolená v Albánii

Rozhodli jsme se s manželkou strávit část letošní dovolené v Albánii, o které CK tvrdí, že je to hit posledních let.

13.9.2023 v 10:21 | Karma: 22,24 | Přečteno: 962x | Diskuse| Cestování

Ivan Kazimour

Generál Pavel

Osoba generála Pavla mne zaujala již v r. 2019, kdy jsem četl knihu Vladimíra Mertlíka V první linii. Když se pak později objevily zprávy o jeho možné kandidatuře na funkci prezidenta republiky, uvítal jsem to.

21.3.2023 v 14:17 | Karma: 11,82 | Přečteno: 636x | Diskuse| Politika

Ivan Kazimour

Co s dětským lékařstvím?

V poslední době se ukazuje rozpor mezi oficiálním stanoviskem, že české lékařství je na špičkové úrovni a mezi jeho dostupností. Nejsou léky, čeká se na lékařské zákroky, nejsou zdravotní sestry, je málo lékařů.

27.12.2022 v 1:18 | Karma: 13,53 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 29
  • Celková karma 12,40
  • Průměrná čtenost 595x
Dlouhou část života se zabývám historií. Píšu proto, protože mne to baví, vydělat se tím nedá a snad ani nechci. Jako elektronické knihy jsem vydal velmi obsáhlou práci „Průvodce dějinami zdravotnictví“, http://www.jine-knihy.cz/kniha/pruvodce-dejinami-zdravotnictvi o které si troufám tvrdit, že je nejobsažnější u nás a potom studii „Edvard Beneš bez adorace“ https://www.kosmas.cz/knihy/205623/edvard-benes-bez-adorace/ mapující život našeho druhého prezidenta v kontextu doby za využití vzpomínek jeho vrstevníků.

Seznam rubrik