Neschopná vláda – a co opozice?

27. 02. 2021 14:42:10
Od Vánoc žijeme v pátém stupni PES covidové stupnice, rok žijeme ve stresu a strachu z možnosti nakažení. A perspektiva? Téměř žádná.

Po celý uplynulý rok vláda zcela chaoticky a neustále měnila svá rozhodnutí, rozhodnutí, která často nedávala smysl a pouze prohlubovala zmatek v duších obyvatel. Vláda za tu dobu spotřebovala tři ministry zdravotnictví a ukázala národu, že pravidla určená občanům neplatí pro jejich volené zástupce a další příslušníky „lepší společnosti“.

Od začátku pandemie vláda pouze dohání to, co svým nicneděláním zanedbala. Nejprve nebyly roušky, tak lid rozjel akci „kdo má šicí stroj ten šije“ roušky, o kterých nás vláda přesvědčovala, že nám zachrání život. Dnes vláda svůj názor změnila hadrové roušky zakázala jako neúčinné, neúčinné jsou náhle i roušky chirurgické. Divné, že? Že by nějaký soukromý obchodní zájem?

Zachránit nás mělo testování, ale to se nedařilo a nedaří organizovat. Třetí covidový ministr doc. MUDr. Blatný sliboval, že neinvazní testy ze slin budou k dispozici v říjnu 2020. Nejsou dosud. Mnoho lidí PCR testy špejlí do nosohltanu odmítá, došlo již k mnoha poraněním, o kterých se nepíše. Denně je nám vtloukáno do hlavy číslo sdělující kolik nových pozitivních osob nylo testováním zjištěno. Málokdy k tomu někdo dodá to podstatné, totiž jaký byl podíl těchto pozitivních nálezů na počtu testů, a již vůbec se nedovíme, jak se tento podíl měnil v čase. Jen pro zajímavost: PCR a antigenních testů bylo – podle údajů MZ ČR – zatím provedeno 7 milionů a asi 973 tisíc. Potvrzených případů bylo 1,228 milionu, tedy 15,39 %. Číslo je zkresleno tím, že v něm jsou zahrnuty opakované testy. Ale nyní se prý situace prudce zhoršuje. Opravdu? V době od 13.2. do 26.2. se poměr testů s prokázaným covidem-19 pohyboval mezi 30,38 % a 38,77 %. V loňském roce byl tento poměr přes 40 %, nejvíce dosáhl 52,34 %. Takže opravdu hrozí zahlcení nemocnic a nedostatek lůžek? V ČR máme 13 757 lůžek ve Fakultních nemocnicích a 43 821 lůžek v ostatních nemocnicích, celkem tedy 57 778 (rok 2017). Lůžek intenzivní péče bylo 5 519 (mimochodem v r. 2016 jich bylo o 50 víc). Počty hospitalizovaných se v době od 13.2. do 26.2. pohybovaly od 5 615 do 7 378 hospitalizovaných z toho v těžkém stavu od 1 095 do 1 551 hospitalizovaných. Tedy od 9.75 % do 12,81 % lůžkové kapacity nemocnic, a od 19,84 % do 28,10 % kapacity akutních intenzivních lůžek. Opravdu se tedy jedná o zahlcení nemocnic nebo pouze o špatnou organizaci práce a využití lůžkového fondu. Bylo tedy nutné vyhodit stamiliony Kč za nemocnici v Letňanech? Proč ji pan Blatný nechal náhle zbourat, aby vzápětí hlásal nedostatek lůžek?

Pak přišla dobrá zpráva – začaly se objevovat použitelné vakcíny postupně od různých výrobců. Pan Babiš zářil, máme objednány miliony vakcín, s covidem zatočíme. A pak zase pravda – nemáme zajištěno téměř nic, očkování se odsouvá, mění se nejen data, ale i preference těch, co mají přednost. Nejdříve rozhoduje věk a zdravotní stav, nyní u sedmdesátníků již pouze věk. Proč?

Izrael se nespokojil s přiděleným počtem vakcín a chybějící dávky dokoupil přímým jednáním se společností Pfizer – za dvojnásobnou cenu. Byl to obchod století, protože ušetřil neskutečné miliony dolarů za péči o nemocné, které nemusel vydat. A co naše vláda? Tupě zírá smutnýma očima směrem k Bruselu a doufá ve smilování, místo toho, aby aktivně, bez ohledu na EU (také na nás nemá ohled) nakoupila vakcínu přímo. Proč náhle Astra Zeneca snížila dodávky pro Evropu na polovinu? Protože se přihlásili solventnější zákazníci.

Nechtějte na mně, abych si myslel, že pan Babiš, který vybudoval zemědělský komplex mnohamiliardové hodnoty je hloupý člověk. Tomu nevěřím. Když ale není hloupý, proč jako předseda vlády vrší chybu na chybu? Rád bych znal odpověď.

A rád bych věděl, proč opozice, která se opakovaně snažila vládě v Parlamentu vyhlásit nedůvěru, neučiní tento krok nyní. Myslím, že by se většina sněmovny velmi rychle shodla. Zřejmě ale nechce převzít odpovědnost a konečně pomoci občanům. Nebudeme to mít u voleb lehké!

Autor: Ivan Kazimour | sobota 27.2.2021 14:42 | karma článku: 18.49 | přečteno: 627x

Další články blogera

Ivan Kazimour

Výročí

V těchto dnech si připomínáme 25. výročí od dne, kdy byla Česká republika přijata do Severoatlantického paktu, tedy NATO. Neměli bychom ale zapomenout na 30. výročí podepsání tzv. Budapešťského m

13.3.2024 v 0:30 | Karma článku: 10.44 | Přečteno: 186 | Diskuse

Ivan Kazimour

Zavedení vojenské služby

V současné době se v souvislosti s možným rozšířením ukrajinského válečného konfliktu na území východní Evropy stále častěji mluví o možnosti znovuzavedení povinné vojenské služby. Je to potřeba a je to reálné?

26.2.2024 v 14:07 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 491 | Diskuse

Ivan Kazimour

Dovolená v Albánii

Rozhodli jsme se s manželkou strávit část letošní dovolené v Albánii, o které CK tvrdí, že je to hit posledních let.

13.9.2023 v 10:21 | Karma článku: 22.24 | Přečteno: 957 | Diskuse

Ivan Kazimour

Generál Pavel

Osoba generála Pavla mne zaujala již v r. 2019, kdy jsem četl knihu Vladimíra Mertlíka V první linii. Když se pak později objevily zprávy o jeho možné kandidatuře na funkci prezidenta republiky, uvítal jsem to.

21.3.2023 v 14:17 | Karma článku: 11.50 | Přečteno: 633 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 20 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 12.79 | Přečteno: 237 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 413 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.06 | Přečteno: 105 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.89 | Přečteno: 581 | Diskuse
Počet článků 29 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 594

Dlouhou část života se zabývám historií. Píšu proto, protože mne to baví, vydělat se tím nedá a snad ani nechci. Jako elektronické knihy jsem vydal velmi obsáhlou práci „Průvodce dějinami zdravotnictví“, http://www.jine-knihy.cz/kniha/pruvodce-dejinami-zdravotnictvi o které si troufám tvrdit, že je nejobsažnější u nás a potom studii „Edvard Beneš bez adorace“ https://www.kosmas.cz/knihy/205623/edvard-benes-bez-adorace/ mapující život našeho druhého prezidenta v kontextu doby za využití vzpomínek jeho vrstevníků.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...