Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kde budeme brát energii?

Včera státy EU schválily ekologická opatření, která mají pomoci zdravému životu (zřejmě nejen) v Evropě. Jsou opravdu rozumná? Vlastně jediná možná energie bude v brzké době energie elektrická.

Ideálem pravděpodobně je již nadále elektrickou energii nevyrábět, ale pouze sbírat. Tedy sbírat energii z vodních toků, ze slunce a větru. U větrných elektráren dochází k přeměně kinetické energie na energii elektrickou. Touto přeměnou nutně dochází ke snížení kinetické energie větru v dané oblasti, což se nutně projeví ve zpomalení pohybu vzdušné masy a s tím spojenými, a ne vždy příznivými meteorologickými jevy. Podle Bentzova pravidla je maximální účinnost 59 %! Rozhodně nejde o zanedbatelné hodnoty. Pouze v loňském roce byly ve světě zprovozněny větrné elektrárny s 99,2 GW instalovaného výkonu! U nás se provozují elektrárny s výkonem od 0,5 do 3,0 MW. Jedna větrná elektrárna o výkonu 2,0 MW vyrobí za rok v průměru 4 430 MWh, což představuje roční spotřebu 1 625 domácností. V ČR se v roce 2015 vyrobilo kolem 500 GWh. I tak se na produkci elektřiny podílely pouhými 0,55 %. Rozhodně málo na zachránění české ekonomiky ale dost na změnu klimatických poměrů.

Poněkud jiná je situace u slunečních elektráren. Jejich zásadním problémem, který by je měl automaticky diskvalifikovat od většího využití, je nutnost záboru půdy, které je v Evropě již dnes málo a pokud bude pokračovat příliv obyvatel z jiných kontinentů a oblastí bude jí ještě méně. Uvažovat lze o jejím využití na obytných domech, na střechách továren, nákupních center apod. To však situaci nevyřeší. Největší solární elektrárna u nás je nedaleko Ralska v okrese Česká lípa. Má instalovaný výkon 55 MW a zabírá plochu 29 ha, což je rozloha asi 6,5 Václavských náměstí. To znamená výkon necelých 1,9 MW na hektar. Druhým obrovským problémem je krátká a velice proměnlivá doba slunečního svitu u nás. V průměru se jedná o 1500 hodin ročně, ovšem v zimních měsících nepřesáhne 40 hodin měsíčně. Rozvoj sluneční energie u nás zajistily nesmyslně vysoké dotace. I když dnes cena panelů a dalších potřebných komponentů klesá, jedná se o dost neefektivní způsob získávání energie. Její nepravidelnost brání v efektivním využití. I u sluneční energie se musíme obávat dopadu na životní prostředí. Tato odebraná energie musí nutně někde chybět.

Je zde ještě jedna možnost, tentokrát výrobní. Je to energie jaderná, ale i když by všechny problémy vyřešila, není politický zájem jít touto cestou a zřejmě ještě nějakou dobu nebude.

Pokud tedy v komisích EU zasedají opravdoví ekologové (jsou-li vůbec jací), tak jim (i moha politikům) chybí schopnost celkového pohledu na naši matičku zemi. Návrhy, které zatím předkládají zdravému životu na zemi příliš nepřinášejí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivan Kazimour | středa 29.6.2022 11:37 | karma článku: 20,31 | přečteno: 490x
  • Další články autora

Ivan Kazimour

Výročí

V těchto dnech si připomínáme 25. výročí od dne, kdy byla Česká republika přijata do Severoatlantického paktu, tedy NATO. Neměli bychom ale zapomenout na 30. výročí podepsání tzv. Budapešťského m

13.3.2024 v 0:30 | Karma: 10,79 | Přečteno: 195x | Diskuse| Politika

Ivan Kazimour

Zavedení vojenské služby

V současné době se v souvislosti s možným rozšířením ukrajinského válečného konfliktu na území východní Evropy stále častěji mluví o možnosti znovuzavedení povinné vojenské služby. Je to potřeba a je to reálné?

26.2.2024 v 14:07 | Karma: 14,00 | Přečteno: 497x | Diskuse| Společnost

Ivan Kazimour

Dovolená v Albánii

Rozhodli jsme se s manželkou strávit část letošní dovolené v Albánii, o které CK tvrdí, že je to hit posledních let.

13.9.2023 v 10:21 | Karma: 22,24 | Přečteno: 964x | Diskuse| Cestování

Ivan Kazimour

Generál Pavel

Osoba generála Pavla mne zaujala již v r. 2019, kdy jsem četl knihu Vladimíra Mertlíka V první linii. Když se pak později objevily zprávy o jeho možné kandidatuře na funkci prezidenta republiky, uvítal jsem to.

21.3.2023 v 14:17 | Karma: 11,82 | Přečteno: 637x | Diskuse| Politika

Ivan Kazimour

Co s dětským lékařstvím?

V poslední době se ukazuje rozpor mezi oficiálním stanoviskem, že české lékařství je na špičkové úrovni a mezi jeho dostupností. Nejsou léky, čeká se na lékařské zákroky, nejsou zdravotní sestry, je málo lékařů.

27.12.2022 v 1:18 | Karma: 13,53 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 12,40
  • Průměrná čtenost 595x
Dlouhou část života se zabývám historií. Píšu proto, protože mne to baví, vydělat se tím nedá a snad ani nechci. Jako elektronické knihy jsem vydal velmi obsáhlou práci „Průvodce dějinami zdravotnictví“, http://www.jine-knihy.cz/kniha/pruvodce-dejinami-zdravotnictvi o které si troufám tvrdit, že je nejobsažnější u nás a potom studii „Edvard Beneš bez adorace“ https://www.kosmas.cz/knihy/205623/edvard-benes-bez-adorace/ mapující život našeho druhého prezidenta v kontextu doby za využití vzpomínek jeho vrstevníků.

Seznam rubrik