Diskuse

Generál Pavel

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Prezitent NAVRHUJE cleny Ustavniho soudu, pane Ivane Kazimoure. Je na Senatu posoudit, zda je prijme. Minulemu prezidentovi se moc nedarilo.

2 1
možnosti
Foto

Pane Jaroslave Limo, zák. č. 1/1993 Ústava České republiky v článku 62 odstavec e) jasně říká: (prezident) jmenuje soudce Ústavního soudu, jeho přdsedu a místopředsedy.

1 0
možnosti
Foto

A co je špatného na tom, že si chce nechat poradit a nejmenovat je podle své momentální nálady?

1 0
možnosti
JL

Zajimave tvrzeni, pane Kazimoure. Clanek #84 Ustavy spresnuje ten vykon prezidenta jmenovanim ustavniho soudce v radku druhem.

"(2) Soudce Ústavního soudu jmenuje prezident republiky se souhlasem Senátu.

Panu prezidentovi Zemanovi, Senat odmitnul prijmout nekolik jeho navrhovanych soudcu. Jeho reakce byla presne podle Ustavy.

Na druhe strane diskuze vam davam za pravdu, ze i ten radek ktery jste poukazoval, lze interpretovat podle vasi uvahy. Nase Ustava ma i dalsi podobne radky, ktere prezident muze vykladat podle vlastni uvahy, coz pan Zeman rad cinil. Clanek 62 a prvni veta je presne stejna, jako o jmenovani soudcu. Prezident NEMUZE odvolat vladu jak je psano v tom clanku. Odvolava ji jen tehdy, poda-li vlada demisi.

Pravdepodobne najdeme mnoho takovych vyjadreni v te nasi Ustave. Intepretace je potom tezka.

0 0
možnosti
  • Počet článků 29
  • Celková karma 12,40
  • Průměrná čtenost 595x
Dlouhou část života se zabývám historií. Píšu proto, protože mne to baví, vydělat se tím nedá a snad ani nechci. Jako elektronické knihy jsem vydal velmi obsáhlou práci „Průvodce dějinami zdravotnictví“, http://www.jine-knihy.cz/kniha/pruvodce-dejinami-zdravotnictvi o které si troufám tvrdit, že je nejobsažnější u nás a potom studii „Edvard Beneš bez adorace“ https://www.kosmas.cz/knihy/205623/edvard-benes-bez-adorace/ mapující život našeho druhého prezidenta v kontextu doby za využití vzpomínek jeho vrstevníků.

Seznam rubrik