Univerzitní nemocnice

28. 03. 2017 12:58:49
Od r. 1990 se s malými přestávkami stále mluví o nutnosti přeměnit fakultní nemocnice na nemocnice univerzitní. Připraveno bylo několik návrhů a nyní se nám ministerstvo zdravotnictví snaží vnutit další.

Je ten zákon nezbytný a dobře připravený, nebo se jedná o předvolební trik sociální demokracie a jejího ročního ministra?

Jaký je současný stav? V ČR je nyní asi 191 nemocnic s asi 60 tisíci lůžky. Z toho je 9 fakultních nemocnic, které nabízejí asi 13 tisíc lůžek. Tolik pro představu v jakých relacích se pohybujeme.

Fakultní nemocnice jsou zřizovány Ministerstvem zdravotnictví ČR. Jejich odborná pracoviště – kliniky a klinická oddělení jsou výukovými základnami lékařských a farmaceutických fakult. Přednostové těchto pracovišť jsou podřízeni jak děkanovi lékařské fakulty, tak i řediteli nemocnice. Na klinikách se tak pohybují zaměstnanci nemocnice a zaměstnanci lékařské fakulty. Pro to aby „školští“ pracovníci vůbec mohli „sáhnout“ na pacienta potřebují mít úvazek nejen na fakultě (zpravidla 1,00), ale i v nemocnici. Většinou to bývá úvazek o velikosti 0,200 až 0,300 úvazku. V praxi to znamená, že (ačkoliv se to příliš nevyužívá), že ředitel nemocnice má nad zaměstnanci fakulty větší moc než děkan, neboť s nimi může bez větších průtahů ukončit jejich vedlejší pracovní poměr u nemocnice, čímž se stanou i pro fakultu zbyteční. Toto může být jeden z důvodů, proč budou chtít univerzitní nemocnici zaměstnanci fakult. Ale je možné, že některým bude vadit ztráta nadúvazku, neboť pro velkou část lékařů jsou peníze velmi důležité.

Jiným problémem, možná vážnějším, je výrazné snížení produktivity práce ve fakultních nemocnicích, způsobené nezbytností učit mediky při jejich klinické praxi, což prodlužuje dobu vyšetření nebo ošetření, zvyšuje tak náklady a v neposlední řadě obtěžuje pacienta. Je sice pravda, že pacient má právo přítomnost mediků při své léčbě odmítnout, ale upřímně – kolik pacientů si takto dovolí naštvat svého ošetřujícího lékaře nebo dokonce pana přednostu.

S tím souvisí jeden paradox, který zde přežívá z dob socialismu, kdy se fakulta nijak nepodílela na nákladech nemocnice, neboť vše bylo všech a zároveň nikoho, nebyly zdravotní pojišťovny a všechny platby šly ze státního rozpočtu. Tím paradoxem je téměř nulový podíl lékařských fakult na nákladech nemocnice, i když náklady jsou vysoké. Počínaje pronájmem prostor, praní služebního prádla přes další služby až na platby za zvýšené náklady související s výukou studentů, se kterými se dnes vůbec nepočítá.

A to nám nabízí další problém – vlastnictví nemocnic. Sociální demokraté stále vytahují strašáka, že by někdo mohl fakultní nemocnice privatizovat. Neumím si představit, že by nějaký podnikatel vážně uvažoval o zakoupení např. Fakultní nemocnice v Motole. Její reálná cena by byla tak obrovská, že by provozování zdravotnických služeb muselo být ztrátové a těžko by získal na oněch 2 189 lůžek dostatek platících pacientů. Důležité je každopádně odstátnění fakultních nemocnic, ale privatizace není jedinou formou odstátnění. Velmi logickou formou by byla akciová společnost, i když opět levé straně politického spektra při slovech „akciová společnost“ naskakují pupínky. Proč ale ne? Stát by mohl být jedním z minoritních akcionářů, dalším samozřejmě univerzita, územní orgány, zdravotní pojišťovny etc. Vlastníci by měli své zástupce ve správní i dozorčí radě. V opravdové dozorčí radě a ne v pokusu o DR, který jsem zažil, kdy členem DR byl hudební virtuóz nebo významná vědkyně z úplně jiného, nesouvisejícího oboru. Rada by jmenovala ředitele, schvalovala jmenování členů vedení, roční plány i uzávěrky, prostě jednala by tak, jak jedná řádný hospodář. Ať totiž chceme či nechceme, pokud se ve zdravotnictví platí mzdy penězi, budovy se stavějí a drahé vybavení se pořizuje za peníze a za peníze jsou i léky, pak se nemůžeme tvářit, že ve zdravotnictví se o peníze nejedná. Současný návrh snad předpokládá, že Rada univerzitní nemocnice bude sedmičlenná a sestávající ze tří zástupců Ministerstva zdravotnictví, jednoho zástupce Ministerstva financí, dvou zástupců spolupracující univerzity a jednoho zvoleného zástupce zaměstnanců. Zdá se tedy, že nový zákon, pokud projde schvalovacím martýriem bude opět paskvil, který do činnosti fakultních (univerzitních) nemocnic vnese pouze zmatek a problémy nevyřeší.

Autor: Ivan Kazimour | úterý 28.3.2017 12:58 | karma článku: 8.92 | přečteno: 327x

Další články blogera

Ivan Kazimour

Výročí

V těchto dnech si připomínáme 25. výročí od dne, kdy byla Česká republika přijata do Severoatlantického paktu, tedy NATO. Neměli bychom ale zapomenout na 30. výročí podepsání tzv. Budapešťského m

13.3.2024 v 0:30 | Karma článku: 10.44 | Přečteno: 186 | Diskuse

Ivan Kazimour

Zavedení vojenské služby

V současné době se v souvislosti s možným rozšířením ukrajinského válečného konfliktu na území východní Evropy stále častěji mluví o možnosti znovuzavedení povinné vojenské služby. Je to potřeba a je to reálné?

26.2.2024 v 14:07 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 491 | Diskuse

Ivan Kazimour

Dovolená v Albánii

Rozhodli jsme se s manželkou strávit část letošní dovolené v Albánii, o které CK tvrdí, že je to hit posledních let.

13.9.2023 v 10:21 | Karma článku: 22.24 | Přečteno: 957 | Diskuse

Ivan Kazimour

Generál Pavel

Osoba generála Pavla mne zaujala již v r. 2019, kdy jsem četl knihu Vladimíra Mertlíka V první linii. Když se pak později objevily zprávy o jeho možné kandidatuře na funkci prezidenta republiky, uvítal jsem to.

21.3.2023 v 14:17 | Karma článku: 11.50 | Přečteno: 634 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 7.47 | Přečteno: 85 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 15.72 | Přečteno: 162 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 135 |
Počet článků 29 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 594

Dlouhou část života se zabývám historií. Píšu proto, protože mne to baví, vydělat se tím nedá a snad ani nechci. Jako elektronické knihy jsem vydal velmi obsáhlou práci „Průvodce dějinami zdravotnictví“, http://www.jine-knihy.cz/kniha/pruvodce-dejinami-zdravotnictvi o které si troufám tvrdit, že je nejobsažnější u nás a potom studii „Edvard Beneš bez adorace“ https://www.kosmas.cz/knihy/205623/edvard-benes-bez-adorace/ mapující život našeho druhého prezidenta v kontextu doby za využití vzpomínek jeho vrstevníků.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...